SEKONDER BURUN ESTETİĞİ

Revizyon burun estetiği olarak bilinen cerrahi operasyonlar genelde ilk burun estetiği olmuş fakat istenmeyen bazı hataların oluşması sonunda ikinci bir estetik ameliyat olarak uygulanmaktadır. Burun estetiği ameliyatları genelde hastaların dış görünümünden duyduğu rahatsızlıktan dolayı yapılmakta ve hastanın beklentisi karşılanmadığı zaman sekonder olarak adlandırılan ikinci bir düzeltme estetiği uygulanmaktadır. Sekonder burun estetiği genelde uygulanan alanın çok bozulmuş ya da beklenen etkiyi vermeyecek şekilde az yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Sekonder Burun Estetiğinin Hedefleri Nelerdir?

Bütün estetik cerrahisinde olduğu gibi sekonder burun estetiği operasyonunda da amaç burnun şeklinin düzeltmesi ve fonksiyonlarının daha etkin hale getirilmesinin sağlamak olmaktadır. Revizyon estetikler genelde lokal anestezi altında kısa süreli ameliyatlar şeklinde uygulanmaktadır. Fakat bazı ağır vakalarda ameliyat 90-120 dakikaya çıkabilmektedir.

Sekonder burun estetiği genelde ilk ameliyat sonrası oluşan burun tıkanıklığı gibi durumlarda çok sık uygulanmaktadır. Bu tür hafifi operasyonlar genelde 20-25 dakika içinde tamamlanabilmektedir. Burun estetiği konusu aslında basit bir operasyon gibi görülmesinin yanında çok komplike ve ciddi tecrübe isteyen bir estetik sınıfı olduğunun da unutulmaması gerekmektedir.

Sekonder Burun Estetiği İle Hangi Sorunlara Müdahale Edilebilir?

  • Burun bölgesinde bulunan yumuşak ve kıkırdak dokuda oluşan sorunlar
  • Burun tıkanıklığı kaynaklı nefes alma sorunları
  • Burun deliklerinde oluşan asimetri görüntü
  • Kemerli, kalkık, sivri ve eğri yapıda burunların düzeltilmesinde

    Ameliyat Öncesi Muayene ve Değerlendirme

    İkinci bir estetik operasyon olmasından dolayı hastanın çok detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Özellikle fonksiyonel bir sorun olmaması dışında hastadaki mutsuzluğun nedeninin çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir. Sekonder burun estetiği muayene sırasında yukarıda saydığımız sorunlar üzerinden değerlendirme yapılması gerekmektedir. Yalnız bu konuda hastanın beklentilerinin karşılanması yanında burnun fonksiyonelliği konusu ilk planda tutulması gerekmektedir.

Sekonder Burun Estetiği
Burun Estetiği Hakkında Diğer Makaleler ;

Sekonder Burun Estetiği İçin Uygun Kişiler

Genelde ilk burun estetiği geçirmiş ve beklenen görüntünün ya da fonksiyonelliğin sağlanamadığı hastalara uygulanması tercih edilmektedir. Ameliyat öncesi özellikle hastaların anesteziye karşı duyarlılığının tahlil edilmesi gerekmekte ve aynı şekilde hastanın yüz dokusu ve kas yapısının da estetik operasyona uygun olması gerekmektedir. Sekonder burun estetiği öncesinde hastalarda aşağıdaki sağlık sorunları bulunuyorsa kesinlikle operasyon öncesi doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir.

  • Diyabet
  • Hiper tansiyon
  • Troid hastalıkları
  • Kan dolaşımı ve damar hastalıkları

Estetik ameliyatı öncesi hastaların kesinlikle kan sulandırıcı aspirin türü ilaçların kullanımının kesilmesi gerekmektedir. Bu tür zorunlu ilaç kullanımı varsa hastaların doktorlarına bilgi vermesi gerekmekte ve doktorun uygun göreceği süre içinde ameliyat öncesinde bu tür ilaçların bırakılması gerekmektedir.

Sekonder Burun Estetiği İçin Hazırlık Yapılması

Genelde ilk estetik ameliyatı ile aynı süreçleri kapsamasından dolayı hastalar hazırlık konusunda deneyimli olduğu için daha kolay gerçekleşmektedir. Hastaların ameliyat öncesi kesinlikle sigara gibi tekel ürünlerinin kullanımının en az 30-40 gün öncesinden bırakılması gerekmektedir. Sigara kullanımı özellikle ameliyat sonrası iyileşme dönemini etkilemesinden dolayı dikkat edilmesi gerekmektedir. Sekonder burun estetiği genelde hastaların ilk ameliyat sonrası sigara kullanıma hemen başlaması sonucu yaşanan sorunlardan da oluşabilmektedir.

Sekonder Burun Estetiği Nasıl Uygulanmaktadır ?

İlk olarak muayene ve teşhis yapıldıktan sonra sorunun nedeni hastaya çok iyi anlatılması gerekmektedir. Sekonder burun estetiği operasyonunda genelde kıkırdak kullanım ihtiyacı kulak ya da kaburgadan alınabilmektedir. İlk burun estetiği ameliyatında mevcut kıkırdakların kullanılmasından dolayı yeni düzeltme için ilave kıkırdak kullanımı gerekmektedir. Bazı durumlarda protez kıkırdak kullanımı da oluşabilmektedir ama genelde hastanın kendi dokusundan kullanılması tercih edilmektedir.

Sekonder Burun Estetiği Sonrası

Genelde ameliyat sonrası atel ya da alçı kullanımı gerekebilmektedir. Özellikle burun içine yerleştirilen özel pedler yardımı ile takviye sağlanmakta ve ameliyat sonrası burun bölgesinin korunması sağlanabilmektedir. Ameliyat sonrası bu tür takviyelerin en az 48 saat çıkarılmaması gerekmektedir. İlk burun estetiğinde olduğu gibi sekonder burun estetiği operasyonundan sonra da 2-3 gün kanama ya da şişlikler oluşabilmektedir. Revizyon bir operasyon olmasından dolayı ameliyat sonrası korunmanın daha titiz uygulanması gerekmektedir. Ameliyat sonrası oluşan ödemler ve şişlikler genelde 6-7 gün içerisinde geçmeye başlamakta ve 15-20 gün içerisinde bütün şişlikler geçerek hasta normal yaşantısına dönebilmektedir.

Sekonder Burun Estetiği Operasyonu Riskleri Nelerdir?

Bütün estetik ameliyatları genelde cerrahi operasyon sınıfında olmasından dolayı riskleri bulunmaktadır. Genel riskler arasında

  • Dinmeyen kanamalar
  • Nefes alma sorunlarının devam etmesi
  • Burun bölgesinde meydana gelen uyuşmalar
  • Asimetri görünüm oluşması
  • Aşırı ağrı ve şişmelerin oluşması (Ameliyat sonrası ağrılar genelde 2-3 gün içinde geçmesi gerekmektedir. 2-3 günlük süre içinde de doktorun vereceği ağrı kesiciler oluşacak ağrıları dindirmeye yetmektedir. Aşırı ağrı olması durumunda kesinlikle doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.)
  • Eğer ilave protez kıkırdak doku kullanılmışsa bazı hastalarda bu tür malzemelere karşı alerji durumu oluşabilmektedir.

Sekonder Burun Estetiği İçin Doktor Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk ameliyat sonrası eğer istenilen hedefe ulaşmama durumu oluştuysa ve hatanın uygulama yapan ekip ile alakalı olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle başka bir ekip tarafından muayene olunmasının denemesi gerekmektedir. Hastaların beklentileri çok iyi anlatması gerekmek ve istedikleri yeni görüntünün bilgisayarlı ortamda doktorları tarafından gösterilmesini talep etmeleri gerekmektedir. Gelişmiş bilgisayar teknolojileri sayesinde artık hastanın kendi yüzü üzerinde operasyon sonrası nasıl bir görüntü oluşacağı gösterilebilmektedir.