YÜZ ESTETİĞİ
Gelişen teknolojiler sayesinde her yaş grubuna uygulanabilen estetik operasyonları genel itibari ile yıpranan yüz bölgelerinde uygulanmaktadır. Özellikle insanların yaşlarının ilerlemesi ile zamanla deformasyona uğrayan ve genç görünümünü kaybeden yüzün belli bölgelerinde farklı estetik operasyonları yapılabilmektedir. Yüz estetiği tek bir operasyon olarak görülmemesi gerekmektedir ve hastanın isteğine göre farklı bölgelerde ameliyatlar ya da dolgu işlemleri ile uygulanabilmektedir.
Yüz Estetiği Türleri Nelerdir ?
Kişiler zamanda bazı etkenlerden ya da doğuştan yüzlerindeki belli bölgelerinde oluşan rahatsızlıklar gibi yaşlanmanın etkisiyle de bir takım değişmeler isteyebilmektedir. Yüz estetiği kapsamına giren en çok terci edilen operasyonlar;
- Botox
- Dolgu
- Dudak kalınlaştırma
- Alın germe
- Kaş kaldırma
- Çene düzenleme
- Burun düzenleme
- Yüz germe operasyonları
- Kepçe kulak estetiği
- Göz kapağı estetiği
Yüz Estetiği Hakkında Diğer Makaleler ;
Yüz Estetiğinde Botox Uygulaması
Estetik operasyonları arasında en çok kullanılan operasyonlar arasında bulunmaktadır. Özellikle hastaya acı yaşatmadan ve 15-20 dakika içinde tamamlanabilmesinde dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle yaşlanmanın etkisi ile oluşan kırışıkların ve çizgilerin rahatsız edecek düzeyde olmayacak şekilde azalmasına imlan veren ve cerrahi işlem sınıfına girmeyen operasyonlardır. Botox uygulaması aynı zamanda;
- Kırışıklıklar ile mücadele
- Aşırı el terlemeleri
- Koltuk altı terlemesi
- Genel yapıda terleme yapan bölgeler
- Koku yapan ayak terlemeleri
Gibi birçok alanda uygulama yapılabilmektedir.
Yüz Estetiğinde Dolgu Uygulaması
Hastanın kendisinden alınan yağ dokularının karışımı ile oluşturulan dolgu malzemesinin hastaya kırışıkları düzenleme, dudak kalınlaştırma ve dolgunlaştırma gibi estetik operasyonlarında kullanılmaktadır. Hastadan alınan yağ dokusu herhangi bir deformasyona uğramadan hastanın yapısına uygun olacak şekilde bazı işlemlerden geçirildikten sonra operasyon türüne göre değişiklik göstermekle beraber ortalama 15-20 dakikada hastaya transfer edilerek istenilen görünümün oluşması sağlamaktadır. Dolgu uygulamaları hastanın yapısı ve operasyonun kapsamına göre lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilmektedir.
Yüz Estetiğinde Dudak Kalınlaştırma
Yüz estetiği sınıfında en çok yapılan uygulamalar arasında dudaklara yapılan işlemler gelmektedir. Yüzün en belirgin özelliklerini tamamlayan dudakları daha belirgin hale getirmek için dolgu yöntemi yardımı ile yapılabilmektedir. Dudak kalınlaştırmak için kullanılan dolgu malzemeleri farklı türlerde tercih edilebilmektedir. Dolgu malzemeleri genelde;
- Yabancı dolgu malzemeler (Medikal ürünler)
- Hastanın kendi yağ dokusundan alınan dokular
Malzemeleri kullanılarak istenilen her yapıda dudak görüntüsü oluşturabilmektedir. Kullanılacak malzemeye hastanın isteğine göre doktoru uygun olanı seçmektedir.
Yüz Estetiğinde Alın Germe Operasyonları
Cerrahi estetik sınıfına giren operasyonlar arasında bulunduğundan dolayı genel anestezi altında yapılmaktadır. Alın germe operasyonları ortalama olarak 90-120 dakika arasında tamamlanmaktadır. Son dönemlerde endoskopik alın germe kullanılarak hastaların daha kısa sürede iyileşmesi ve istenilen görüntüye ulaşması sağlanmaktadır. Alın germe operasyonunda kesiler oluşturulduğu için kesiler belli olmayacak şekilde kendinden kaybolan dikiş sistemi ile dikilmektedir ve operasyondan sonra 7-8 gün içinde dikişler yok olarak hasta iyileşme dönemine girmektedir.
Yüz Estetiğinde Kaş Kaldırma Operasyonları
Yüz ifadelerini en belirgin şekle getiren kaşlar bazı etkenlerden dolayı istenilen görüntüyü vermediğinden hastayı rahatsız edecek şekillerde olabilmektedir. Örneğin yapısı bozulan kaş dokuları kişileri sürekli sinirli olacak şekilde kaşları çatık gösterebildiğinden dolayı bu tür etkenleri kaldırmak için kaş kaldırma operasyonları yapılmaktadır. Genelde botox ile düzenleme yapılabilmektedir. Fakat botox dolgu uygulamasının kalıcı olmamasından dolayı cerrahi operasyon sınıfına girecek uygulamalar yapılmaktadır. Kaş kaldırma operasyonları genel anestezi altında yapılmasından dolayı operasyon sonrası hastaların kontrol amaçlı 24 saat hastane yatması istenmektedir. Estetik operasyonlarında kullanılan kendinden kaybolan dikiş sistemi ile kapatılan yaralar genelde 7-8 gün içinde kaybolmaya başlayarak iyileşme dönemine girmektedir.
Yüz Estetiğinde Çene Düzenleme Operasyonları
Yüz estetiği sınıfında en belirgin kendini gösteren operasyonlar arasında çene estetikleri gelmektedir. Bazı hastalarda çene ucunun yüz profilinin çok ilerisinde ya da gerisinde oluşabilmektedir. Dolgu yapılı ürünler kullanılarak istenilen seviyeye getirilmektedir. Hastanın yapısına göre lokal ya da genel anestezi altında uygulanan işlemler kişinin hastanede kalmasına gerekmek kalmadan basit bir şekilde uygulanabilmektedir. Operasyon sonrası 3-4 gün içinde morluk ve ödemler geçmeye başlayarak istenilen görüntünün oluşması başlamaktadır.
Çene ucunun ileride olduğu durumlarda ise ağız içinden yapılacak kesiler ile çene kemiği düzeltilebilmektedir. Kemik üzerinden işlem yapılacağından dolayı iyileşme süreci 10-15 günü bulabilmektedir.
Yüz Estetiğinde Burun Düzenleme Operasyonları
Burun estetikleri en sık uygulanan operasyonlar olmakla beraber açık ve kapalı olarak farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Burun düzenleme operasyonlarında;
- Burun genişliği daraltma ya da genişletme yapılmaktadır.
- Uzun ya da kısa olması durumunda düzenleme
- Ağız ile burun arasında kalan açıların düzenlenmesi
- Kemik ya da doku kaynaklı eğriliklerin düzenlenmesi
Başta olmak üzere birçok alanda burun düzenleme operasyonları yapılabilmektedir. Yüz estetiği için yapılan en belirgin uygulamalar olmasından dolayı hastanın isteklerinin ve beklentilerini tam olarak doktoruna anlatması gerekmektedir. Bazı durumlarda istenmeyen değişimler meydana gelebilmektedir. Yapılacak operasyonun türüne göre 5-20 gün arasında iyileşme süreci bulunmaktadır.
Yüz Estetiğinde Germe Operasyonlar
Her yaş grubuna (Genelde 18 yaşını doldurmuş kişilere tavsiye edilmektedir) uygulanabilen germe operasyonları deride oluşan sarkmış ya da fazlalık oluşturmuş dokuların kesilerek çıkartılması ile uygulanabildiği gibi basit işlemlerde dolgu yöntemi ile de germe işlemi uygulanmaktadır. Cerrahi sınıfa giren uygulamalarda hastanın iyileşme süreci 10-15 gün arasında değişmekle beraber operasyon sonrasın 2 gün içinde normal yaşam aktivitelerini yerine getirebilmektedir.
Yüz Estetiğinde Kepçe Kulak Düzenlemesi
Kulaklar bebeklik döneminden başlamak üzere yapısı 6 yaşına kadar gelişim göstermektedir. 6-7 yaşından sonra kulağın şekli artık kalıcı olacak yapıya ulaşmaktadır. Kepçe kulak birçok kişide görülebildiğinden bazı kişilerde öz güven kaybı yaşanması gibi birçok etkene sebebiyet verdiğinden dolayı estetik operasyonları ile düzeltilebilmektedir. Operasyonlar yaş ile alakalı olmak üzere lokal ya da genel anestezi altında basit işlemler olarak uygulanabilmektedir. Düzeltme işlemleri kulağın arka kısmından yapıldığından dolayı görünür bir iz kalmadan hastanın istediği görünüme ulaşmasını sağlamaktadır.
Yüz Estetiğinde Göz Kapaklar Üzerinde Düzenleme Yapılması
Genelde 30 yaşını aştıktan sonra dış etkenler ya da genetik olarak göz kapaklarında sarkma görülebilmektedir. Aynı şekilde gözaltında kırışık ve torbalanmaları önlemek için yapılacak operasyonlar ile tamamlayıcı bir işlem yapılmaktadır. Basit şekilde oluşmuş vakalar lazer tedavisi ile düzeltilebilirken doku sarkması oluşması durumunda cerrahi işlem uygulanması gerekmektedir. Operasyon sonrasındaki 4-5 gün içinde dikişler kaybolarak iyileşme süresi başlamaktadır.
Genel Olarak Yüz Estetikler
Birçok insanda özgüven sorunu oluşturan yüz problemlerini estetik işlemler ile düzeltmeden önce dikkat edilmesi gereken konuların başında estetik uzmanı doktorun seçimi ilk sırada gelmektedir. Özellikle hastaların kendilerini doğru anlatmasını sağlayan ve gelişen teknolojiler ile hastanın istediği düzenleme işlemini bilgisayar ortamında hastanın kendi yüzü üzerinde oluşacak yeniliği gösteren ekipler ile çalışılması gerekmektedir. Konu estetik olunca hastanın beklentilerini yanlış anlayan doktor beklenen sonucun dışında oluşumlara neden olabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde estetik alanında yaşanan gelişmeler sayesinde bilgisayar sistemleri ve cerrahi sistemler gelişim göstermesinden dolayı operasyonların başarı oranları çok yüksek seviyelerde bulunmaktadır.