BURUN ESTETİĞİ

Burun yüz bölgesini etkileyen önemlive en belirgin unsurlar arasında olduğundan kişilerin görüntüsüne dikkat ettiği yapılardandır. Bu nedenle, son yıllarda uygulaması artan ve burnun dış görünüm yapısını iyileştirmek adına yapılan operasyonlardır ve tıp alanında rinoplasti olarak adlandırılmaktadır.

Burun ameliyatı uygulama nedenleri arasında;

  • Travma sonucu bozukluklar
  • Doğumsal şekil ve işlev bozuklukları
  • Bazı durumlarda burun içinde oluşan tıkanıklıkları gidermek için septoplasti ile beraber uygulanmaktadır.
Burun Estetiği

Burun estetiği ameliyatlarında genel olarak burnun uç bölgesinde kaldırıp indirme veya inceltip sivriltme gibi talepler yoğun olarak uygulanmaktadır. Fakat bazı durumlarda burunda oluşan eğrilikler için de estetik operasyonları yapılabilmektedir. Burun estetiği sadece dış görünüm olarak görülmemesi gerekmektedir. Bazı durumlarda nefes almayı etkileyecek düzeyde sorunlar estetik operasyonları sayesinde giderilebilmektedir.

Burun Estetiğinde Genel Olarak Uygulanan İşlemler

• Burnun uç bölgesinde indirme, kaldırma, inceltme, kalınlaştırma, sivriltme
• Burnun herhangi bir bölgesinde oluşan eğrilikleri düzeltme (doğuştan ya da herhangi bir kaza sonucu oluşabilir)

• Burnun sırtında çökük görünüm varsa dolgunlaştırma işlemleri

• Büyük burun deliklerinin uygun seviyeye küçültülmesi ve asitmetri oluşumlarının kaldırılması

• Bazı burunlarda kamburluk oluşumu vardır. Kamburlukların düzeltilmesi

Burun Estetiği Operasyonlarına Karar Vermeden Önce

Burun estetiği karar veren kişilerin ilk olarak yapmaları gereken işlemlerin başında estetik cerrahı ile görüşme olmaktadır. Bu görüşmede kişilerin doktora operasyondan beklentileri ne olduğunu açık bir şekilde belirtmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda çekingenlik göstermesinden dolayı yapılacak estetiğin yapısı tam olarak anlaşılamamaktadır.

Burun estetiği ameliyatları genelde acil bir durum olmadığı zaman 16-18 yaş sonrasında yapılmaktadır. Bu süreye kadar burun tam olarak gelişimini tamamladığından dolayı ve kişilerin duygusal gelişimleri de uygun seviyeye geldiğinden daha erken estetik ameliyatı yapılması uygun görülmemektedir. Burun estetiğinde kişilerin özgüvenlerini sarsacak bir etmen ortadan kalkacağı için kendilerini daha iyi hissedeceklerinden estetik operasyonuna karar vermeden önce kulaktan duyma bilgiler yerine doğrudan görüşme ile estetik cerrahından bilgi alması gerekmektedir.

Ameliyata karar vermeden önce görüştüğünüz cerrah operasyon sırasında uygulanacak işlemler ve anestezi hakkında bilgilendirme yapıp operasyonun nerede yapılacağı hakkında bilgi verecektir. Estetik operasyonlarına karar vermeden önce cerrahınızdan kendi yapınıza göre risklerin neler olduğunun sorulması gerekmektedir. Sadece görünüş ve maddi konular görüşülmeden oluşma riski olan komplikasyonlar hakkında da bilgi istenmesi gerekmektedir. Yapılan burun estetiği ameliyatları genelde başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor olsa da kişilerin yapısı ve operasyonu yapacak ekibe göre bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. Çünkü bazı durumlarda ikinci hatta üçüncü bir ameliyat gereksinimi olabilmektedir. Bu sebepten dolayı süreç hakkında cerrahınızdan detaylı bilgilendirme talep edilmesi gerekmektedir.

AÇIK BURUN ESTETİĞİ VE KAPALI BURUN ESTETİK ARASINDA FARK NEDİR?

Açık Burun Estetiği

En çok merak edilen konuların başında açık veya kapalı burun estetiği farkları gelmektedir. Ülkemizde en sık kullanılan burun estetiği yöntemi açık estetik olarak yapılmaktadır. Açık burun estetiğinde burun orta direk olarak tabir edilen bölümünde yapılacak kesi işlemi ile o bölgedeki burun derisinin kaldırılması ile başlar. Buradaki amaç cerrahın burnun tüm yapısını görmesi sağlamasıdır.

Kapalı burun estetiğinde de kesiler bulunmaktadır. Fakat yapılan kesiler sadece burun deliğinin içinde bulunmasından görünmezler ancak işlemler dar alanda yapıldığından dolayı genelde daha kısıtlı işlemler olmasından tercih edilmemektedir ve her olguya tatminkar uygulanabilirliği de yoktur.

Nefes Alma Zorlukları Burun Estetiği Ameliyatı İle Düzelebilir

Burun bozuklukları sadece dış görünümü etkiliyor gibi olsa da birçok kişi tarafından fark edilemeyecek şekilde nefes alma zorlukları da oluşturmaktadır. Bu bağlamda incelendiğinde burun düzeltmek için yapılan bazı estetik operasyonları aynı zamanda nefes alma sorunları da düzelteceği için daha sağlıklı bir yaşam sürmenize imkan verecektir.

Burun Estetiği Ameliyatı Süresi ve Ameliyat Sonrası

Burun estetiği operasyonlarında çoğunlukla genel anestezi altında yapılmaktadır. Estetik yapısına göre lokal anestezi kullanılan bazı durumlarda oluşabilmektedir. Ameliyat girmeden önce doktorunuzun önereceği zamanda hastaneye yatış yapılması ve ameliyat öncesinden belirlenen gıda programına kesinlikle uyulması gerekmektedir.

“Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar ya da bazı bitkisel çaylar kan akışını hızlandırmasından dolayı alınmaması gerekmektedir. Bu konuda mutlaka doktorun vereceği programa uyulması gerekmektedir.”

Ameliyat süreci operasyonun şekline göre değişiklik göstermekle birlikte genelde 1-2 saat arasında tamamlanabilmektedir. Burun ameliyatından 5-6 saat sonra taburcu olunabilmektedir. Genelde sabah yapılan operasyonlardan sonra akşam taburcu olunabilmektedir.

Burun estetiği yaptıracak kişilerin en çok merak ettiği konuların başında ameliyat sonrası süreç gelmektedir. Estetik sonrası bazı şişlikler ve morluklar görülebilmektedir. Hatta bazı durumlarda hafif kanamalarda olabilmektedir. Operasyon sonrasında doktorunuzun vereceği yatış pozisyonlarına 1-2 gün dikkat edilmesi önemli bir unsur olmaktadır. Burun estetiğinden sonra ilk 3-4 gün fazla olmayacak şekilde ağrılar olabilmektedir. Bunlar içinde doktorunuzun verdiği reçetedeki ağrı kesicileri almanız yeterli olmaktadır. Burun estetiği ameliyatlarından sonra genel olarak duyulabilecek en büyük rahatsızlık sadece 6-7 gün boyunca nezle olduğunuzda burnunuzun tıkanık olduğu durum gibi bir durumda sürenin geçmesidir.

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Estetik operasyonunun şekline göre burun üzerine kalıp ( alçı ) konur. Bu bir hafta kadar sonra alınır. Bu süre içinde kalıbın gevşememesi için nem ve sudan korunmasını sağlamak için bu süre boyunca baş ve yüz bölgemizin ıslatılmaması gerekmektedir. Yüz temizliğini sabunlu ya da ağır alkol bulunmayan mendiller ile yapabilirsiniz. Burun bölgesine su gelmeyecek şekilde banyo yapılabilmektedir.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konuların başında ilk 10-15 gün fiziksel aktiviteleri mümkün olduğu kadar hafif seviyede tutmak gerekmektedir. Yüz mimikler ve gülmeler bu aktivitelerin içinde olmaktadır. Estetik ameliyatından sonra ilk 70-80 gün burun bölgesine gelebilecek sert darbelerden korunmak gerektiği gibi operasyon sonrası burun bölgesinin aşırı güneş ışınlarından da korunması gerekmektedir. Bu arada, bir-bir buçuk ay kadar gözlük takmamanız gerekir.

Genel olarak estetik operasyonundan fazlaca da olmayan morluk ve şişlikler düzelmeye başlayacaktır ve en çok 10 gün gibi bir süre sonunda normal hayatınıza dönebilirsiniz.