RİNOPLASTİ NEDİR?
Genel olarak burun düzeltme ameliyatlarına verilen isimdir ve Rinoplasti ile Septorinoplasti olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Rinoplasti ile burunda meydana gelen şekil bozuklukları düzeltilirken Septorinoplasti ile burunda bulunan tıkanıklık sorunları da aynı şekilde düzeltilmektedir.
Rinoplasti estetik uygulamalarının yoğun olarak kullanılmasında en büyük etken insanın burun bölgesinde kişilerin dış görünümünde en etkili unsur olmasından dolayı olmaktadır. Aynı şekilde birçok kişide doğuştan ya da belli kazalardan sonra burun sorunları çok sık oluşmasından dolayı burun düzeltme operasyonları yapılmaktadır.
Rinoplasti İle Hangi Sorunlar Düzeltilebilmektedir?
Hastalarda burun kemiği, yumuşak doku ve kıkırdak üzerinden işlemler yapılarak oluşturulan düzeltmeler sayesinde aşağıda belirtilen genel sorunlara müdahale edilebilmektedir.
• Burun yapısının yüz ile orantısının düzeltilmesi için boyutlarında büyültme ve küçültme işlemleri
• Burun ucu bölgesinde düzenleme
• Burun bölgesinin dudak ve alın ile uyumlu olması için açı düzenlemesi
• Burunda oluşan kemer görünümüm ortadan kaldırılması
• Doğumsal bozukluk olarak ortaya çıkan yarık burun sorunları
• Travmalar sonucu oluşan burun sorunları (burun kırılması, bağ dokusunda meydana gelen hastalıklar gibi)
Burun Estetiği Hakkında Diğer Makaleler ;
Rinoplasti uygulamalarında hastanın yüzüne en uygun burun yapısının ortaya çıkması hedeflenmektedir. Operasyon öncesinde gelişmiş teknoloji araçları sayesinde Rinoplasti uygulamasından sonra nasıl bir görünüme ulaşacağınızı kendi yüzünüz üzerinden bilgisayarlı ortamda görebilme imkanlarınız bulunmaktadır.
Rinoplasti Operasyonlarının başarısını etkileyen en önemli unsurlar arasında hastanın cilt yapısı olmaktadır. Özellikle zayıf ve ince ciltli olan hastalarda uygulama sonrası kusurlar çok çabuk belli olabilmektedir. Kalın cildi bulunan hastalarında operasyon sonrası beklenen görünümüm oluşması belli bir zaman alabilmektedir.
Rinoplasti Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Başarılı bir operasyon için hastanın yüz analizinden başlamak üzere ve operasyon sonrası bakım sürecine kadar birçok etken bulunmaktadır. Özellikle hastanın beklentileri ve operasyonu yapacak ekibin beklentilerinin ortak bir noktada buluşması gerekmektedir. Aksi halde hastalar beklenen sonucu alamayacağından dolayı bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Operasyon sonucu etkileyen en önemli etken hastanın burun yapısını oluşturan kemik ve kıkırdak yapısı olmaktadır. Yazımızın başında da dediğimiz gibi kalın ve ince cilt operasyon sonucu etkileyebileceği gibi cildin yağlı ve kuru yapısı da ameliyat sonrası süreçte etkili olabilmektedir. Bu tür etkenlerin hepsinin değerlendirilip nasıl bir sonuç çıkacağının karar verilmesi gerekmektedir.
Basit estetik operasyonları arasında olmasına rağmen istenilen sonuca ulaşma zor cerrahi işlem sınıfında olmaktadır. Hastanın beklentilerini karşılamak aslında tamamen operasyonu yapacak estetik ekibi ile alakalı olmaktadır.
Rinoplasti Uygulaması Kimlere Yapılabilir?
Estetik operasyonları genel olarak 18 yaş ve üstü kişilere yapılmaktadır. Özellikle burun operasyonları için 18 yaş üstü beklenmesi gerekmektedir. Çünkü burun gelişimi 18 yaşına kadar sürekli bir şekilde gelişimi devam edeceğinden dolayı gelişimi %90 tamamlanmamış burunlarda yapılacak operasyonlarda belli bir süre sonra elde edilen görüntünün bozulması muhtemeldir. Rinoplasti yapılacak hastaların genel anestezi şartlarına karşı duyarlılığı olmayacağı gibi ameliyat sonrası kullanılacak antibiyotik ilaçlarına karşıda duyarlılığı olması gerekmektedir.
Rinoplasti Operasyonları Uygulama Süreci ve Operasyon Sonrası
Genel olarak genel anestezi altında yapılan operasyon hastanın yapısına göre lokal anestezi olarak yapılabilmektedir. Anestezi yönteminin belirlenmesinde hastanın yapısı en çok etkileyen unsurlar arasında bulunmaktadır. Rinoplasti uygulaması açık ya da kapalı teknik ile yapılabilmektedir. Açık teknik ile yapılan operasyonlardan sonra uygulama bölgesinde kesi yapılmaktadır. Fakat yapılan kesiler herhangi bir iz bırakmamaktadır.
Rinoplasti ameliyatından sonra tampon kullanımı;
Burun ameliyatı denildiği zaman hastalarda ilk düşünce tampon kullanımı olmaktadır. Geçmiş dönemlerde burun estetiği için yapılan ameliyatlarda kullanılan eski usul tamponların hastalara operasyon sonrası yaşatmış olduğu rahatsızlıklar nedeni ile Rinoplasti işlemlerine karşı bir tedirginlik duyulmaktadır. Fakat gelişen teknolojiler sayesinde artık rahatsız edici eski usul sargı bezli tamponlar yerine tamamen silikon malzemelerden oluşmuş tamponlar kullanıldığından dolayı günümüzde rahatsız edici durumlar ortadan kalkmaktadır. Tampon uygulaması için ısıyla şekil verilen termonazal splint uygulaması kullanılmaktadır. Silikon tamponlar Rinoplasti ameliyatından sonra 1 gün içinde çıkartılmaktadır.
Rinoplasti ameliyatları sonrası özellikle geçmiş dönemlerde yaşanan başarısız operasyonlardan dolayı meydana gelen burun ucu düşmesi sorunu artık günümüzde gelişmiş teknolojiler sayesinde ortaya çıkmamaktadır.
Rinoplasti ameliyatından sonra operasyonun türüne göre operasyondan sonra 24 saat hastanede yatış yapılması gerekebilmektedir. Rinoplasti ameliyatlarından sonra 7-8 gün içinde bütün tampon ve tespit işlemleri alınarak iyileşme süreci hızlı devam etmektedir.
Rinoplasti ameliyatları, yapılacak müdahalenin boyutuyla alakalı olmak üzere genelde 2-3 saat içinde tamamlanabilmektedir.
Rinoplasti İyileşme Dönemi
Yapılan operasyonun sağlıklı bir şekilde beklenen sonucu vermesi için kesinlikle doktorun vereceği ilaçların kullanılması gerekmesinin yanında sigara ya da alkol kullanımının doktorun belirleyeceği dönem içinde alınmaması gerekmektedir. Özellikle sigara damarlarda sorun yaşatmasından dolayı ameliyat sonrası kanamaları oluşmasına neden olabilmektedir.
İyileşme döneminde mümkün olduğu kadar yoğun güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerekmektedir.
Rinoplasti Ameliyatlarının Uygulanmasında Cinsiyet Farkı Bulunuyor Mu?
Burun operasyonları genel ortalamalara bakıldığında bayanlar tarafından ortaya çıkan sonuç daha çok beğenilmektedir. Rinoplasti ameliyatları cinsiyet farkı olmadan fakat hastanın yapısına göre bazı değişmeler olabilmektedir. Burunda yapılacak dış görünüm değişmeleri genelde daha narin bir yapı oluşturacağından dolayı erkeklerde beğenilmeme durumu olabilmektedir. Bu tür etkilerin olmaması içinde doktorunuz sizi neyin beklediğinin çok iyi anlatması gerekmektedir.