DUDAK ŞEKİLLENDİRME

Dudak yüz bölgesinde en belirgin estetik ifadesi olmasından dolayı son yıllarda estetik cerrahisi alanında en çok uygulanan operasyonlar arasında olmaktadır. Özellikle ileri yaşlarda dolgun ve kırışıksız dudak görünümü ilgi görmesinden dolayı bu alanda yapılan estetik operasyon yöntemleri de her geçen gelişmeye devam etmektedir.

Dudak şekillendirme operasyonu hastanın nasıl bir değişiklik istemesine bağlı olarak cerrahi müdahaleler yardımı ile yapılabildiği gibi ameliyatsız dolu yöntemleri yardımıyla da uygulanabilmektedir. Özellikle kalıcı olması istenen operasyonlarda cerrahi işlemler kullanılmaktadır.

Dudak Şekillendirmede Dolgu Yöntemi

Genelde hastaların dudak kıvrımlarını beğendiği fakat yetersiz hacim hissi oluşmasından dolayı en sık uygulanan yöntemler asında dolgu yapımı olmaktadır. Dolgu yönteminin kalıcı olmamasından dolayı sürekli yapılması durumunda bazı simetri problemleri oluşabilmektedir.

“Dudağın yapısı normal şartlarda da simetri değildir.” 

Yüz Estetiği Hakkında Diğer Makaleler ;

Son yıllarda cerrahlar tarafından fazla önerilmeyen kalıcı enjeksiyon uygulamaları da dudak şekillendirme için kullanılmaktadır. Kalıcı uygulamalar bazı alerjik sorunlara neden olabilmesinden dolayı tercih edilmemektedir. Kalıcı dudak şekillendirme için cerrahi işlemlerin seçilmesi tavsiye edilmektedir.

Kişinin kendi vücudundan alınacak tendon dokularının veya yağ dokularının kullanımı ile enjeksiyon işlemi yapılabilmektedir. Hacim kazandırmak için uygulanacak estetik cerrahisinde tercih edilmektedir.

Kalıcı Dudak Şekillendirme Yöntemleri

Enjeksiyon dışında kalıcı dudak şekillendirme için farklı alternatifler uygulanabilmektedir. En sık kullanılan yöntemlerin başında genelde dudağın iç bölgesinde bulunan mukoza yapısının operasyon ile dış kısma doğru getirilmesi ile dudağa dolgunluk katmanın yanında kırmızı kısmın daha görünür olmasını sağlamaktadır. Fakat bu yöntem sonunda hastalarda dudak ve burun mesafesindeki ara ölçüde de düzenleme yapılma ihtiyacı oluşabilmektedir.

Dudak İnceltme İşlemi

Dudak şekillendirme uygulamaları arasında genelde dolgun amaçlanırken bazı durumlarda hastalar dudak yapılarında inceltme yapılmasını isteyebilmektedir. Lokal anestezi altında yapılacak inceltme operasyonlarında kırmızı renkli olan dudak mukozasından ve çevresindeki yağ dokusunda belirlenen miktarda çıkartılıp kendinden kaybolan dikiş sistemi ile dikilerek uygulanmaktadır. Kendinden kaybol ve dudak iç bölgesinde dikiş uygulaması yapıldığında herhangi görünür bir iz kalmamaktadır ve hastalar çok kısa sürede taburcu olabilmektedir. İnceltme operasyonlarından sonra hastaların dudak bölgesindeki şişlikler 4-5 gün geçebilmekte ve genel olarak istenilen görüntüye ulaşılması 12-14 gün arasında değişmektedir. Bu süreler içinde hastanın normal yaşam aktivitelerini engelleyecek bir durum oluşmamaktadır.

Dudak Şekillendirme Operasyonları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basit sınıf estetik operasyonları olmasına rağmen hastaların iyileşme sürecinde dikkat etmesi gereken bazı önemli unsurlar bulunmaktadır. Bunların arasında;

  • Doktorun ön göreceği süre içerisinde dudak bölgesine makyaj yapılmaması
  • İyileşme döneminde şişliklerin azaltılması için belli aralıklarda buz uygulaması (buz direk cilde uygulanmaması gerekmektedir. Havlu ya da bez parçasına koyularak uygulanmalıdır)
  • Darbe ve travma oluşumlarından kaçınılması
  • Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün çok sıcak ve asitli gıdaların alınmaması
  • Dudak şekillendirme işlemlerinden sonra 48 saat aşırı güneş ışığına maruz kalınmaması ve yoğun egzersiz yapılmaması gerekmektedir.
  • Bazı durumlarda uygulama yapılan alanda topak hissi oluşabilmektedir. Doktorunuza bilgi vermeniz ve o bölgeye hafif masajlar yapmanız gerekebilmektedir.

Dudak Şekillendirme İşlemlerinde Beklentilerin Karşılanması

Birçok estetik ameliyatında hastanın beklentilerinin gerçekleşmediği görülebilmektedir. Bu tür durumların yaşanmaması için son yıllarda teknolojinin ilerlemesi sayesinde hastanın kendi yüzü üzerinde ameliyat öncesi ve sonrasında meydana gelecek yeni şekil bilgisayarlı ortamlarda hastaya gösterilmesi ve hastanın beklentisinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bu uygulama sayesinde hem hastaların hem de uygulama yapacak ekibin işlemi daha kolay gerçekleşmektedir. Bazı durumlarda hastanın dudağını arı sokmuş gibi abartılı dolgu işlemi olabilmektedir.